De Nieuwe Dokken - de Gentse dokken komen thuis

De Nieuwe Dokken is een nieuwe buurt tussen de nieuwe Bataviabrug, de Betoncentrale en het knooppunt van de Koopvaardijlaan en de Schipperskaai. Naast de ongeveer 400 nieuwe woningen zal ook ruimte voorzien zijn voor o.a. kantoren, winkels, recreatie en veel natuur. Middenin het woongebied komt een gebouw met een lagere school, een kinderdagverblijf en een wijksporthal. Door de voetgangers- en fietsersbruggen en het verplaatsen van de stadsring naar de Koopvaardij- en de Afrikalaan zal de nieuwe buurt mooi aansluiten op het historische centrum van Gent.

Het creatief idee

Het zicht, het water, de diversiteit van de wijk en een innovatief duurzaam karakter. Dat is de kern van de communicatie die DIFT voor dit project voerde. Om het project te positioneren maakten we een reeks portretten op de Bataviabrug, de fietsers- en voetgangersbrug een deel maakt van de binnenstad. Hiervoor werkten we samen met fotograaf Senne Van der Ven.

Om het duurzame karakter en de identiteit van De Nieuwe Dokken extra in de verf te zetten werd onlangs een film gedraaid waarin de jonge componist en pianist Mirek Coutigny op een vlot door de buurt drijft terwijl hij op een vleugelpiano speelt. Een knipoog naar Greenpeace, dat eerder een gelijkaardige video met de Italiaanse componist Ludovico Einaudi draaide. Met dat filmpje klaagt Greenpeace de klimaatverandering aan en de rol van de mens daarin. Met dit filmpje en het project bieden we een antwoord op die vraag. 

De identiteit van De Nieuwe Dokken is even verrassend als alle gebouwen in het project zullen zijn: modern, met een golvende verwijzing naar het water. Het merk wordt doorgetrokken in illustraties van o.a. Sarah Van Belle. Bovendien ontwikkelde DIFT ook voor DuCoop, de duurzaamheidscoöperatieve van het project, een aanvulling op de identiteit. 

Bij de lancering van het project (dat drie keer een bioscoopzaal van Kinepolis vulde) werd meer dan 50% van de woningen uit eerste fase verkocht. 

DIFT werkte voor dit project o.a. samen met Jochen Decostere, Jens Vanysacker, Bert Degraeve, Sarah Van Belle, Mirek Coutigny, Friends & Fools, Wouter Van Vaerenbergh, Senne Van der Ven, Leen Verhulst, Bird and frog, Roundhouse, Clouds en Glue.

Wil je meer weten over dit project? Bert kan je alles vertellen. 

Heb jij ook een project voor ons? Stuur een mail naar Bert.

De Nieuwe Dokken

Share