DIFT_De Invasie Blog Header

De Strijders van De Invasie kwamen, zagen en overwonnen

4 oktober 2017 . 3 min read

In februari 2010 werd in Brugge de eerste editie van De Invasie georganiseerd. Meer dan vierduizend mensen kwamen langs om zich te vergapen aan straf werk van jonge Vlaamse ontwerpers, die zich ‘Strijders van De Invasie’ noemen. Een nieuw platform voor opkomend talent had het daglicht gezien. Met dank aan de vijf oprichters Bert Pieters, Yves Drieghe, Pieter Michiels, Els Pollet en Heide Vanderieck, die zich De Robots lieten noemen.

In de jaren die daarop volgden zouden nog talloze edities georganiseerd worden (en werd De Invasie en passant door Knack Weekend uitgeroepen tot ‘Mens van het Jaar’). Niet alleen in het binnen- maar ook in het buitenland: in Amsterdam, Riga en Milaan gooiden de Strijders hoge ogen met hun ontwerpen.

DIFT_De Invasie Beeld1

Meer dan 35.000 mensen bezochten een evenement van De Invasie, wat hun troepen groter maakt dan die van het Belgische leger. Elke editie vertrok vanuit hetzelfde principe: de ontwerpers staan in het centrum van het verhaal, en krijgen een extra duwtje in de rug. “Ik heb veel aan De Invasie gehad, en ben er altijd blijven gaan om andere ontwerpers te ontdekken en hun werk te kopen”, zei Oud-Strijder Strook ons ooit.

Toen De Invasie in 2016 stopte waren tienduizenden mensen langskomen op een van de edities. Vaak was er een link met DIFT: we stonden in voor de branding, de communicatie, de scenografie, schreven een boek...

Deel dit artikel
loading...