Dilemma 44—45

10 december 2020 . 4 min read

4 september 1944, ’t was gebeurd. De geallieerden bevrijdden – eindelijk - de stad Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een groot volksfeest was het gevolg, na vier lange jaren bezetting door de Duitsers. Hoewel Antwerpen een zucht van opluchting slaakte, was de wereldoorlog nog niet voorbij. Tijden bleven onzeker. Bommen vielen nog steeds op de Antwerpse haven, vrienden en familie zaten in concentratiekampen, er was amper eten en de stad lag in puin. Een harde tijd. Één die we niet snel zullen - en mogen - vergeten.

Vrijheid is geen evidentie. Dat beseffen wij en vooral het vredescentrum van Antwerpen maar al te goed. Hun pop-up expo Vreugde en Verdriet had het doel om dit onderwerp bij jongeren te brengen. Door de veiligheidsmaatregelen van Corona moesten ze echter de deuren vroeger sluiten. Ze vroegen ons daarom om een interactieve les te maken voor het secundair onderwijs over het pijnlijke verleden. Op die manier brengen we de beleving van de expo via audio naar het klaslokaal.

Wij kozen voor - hoe kun je het raden - audio. We maakten Dilemma 44-45, een interactieve website vol geluidsfragmenten, getuigenissen, foto’s en video’s. Dat alles lieten we aan elkaar praten door presentatrice Dorianne Aussems. Zij is de stem van het debatprogramma Generation M op MNM, een radioshow over alles wat je op en naast de speelplaats hoort. Daarnaast is ze ook geboren en getogen in Antwerpen. De geknipte persoon dus om dit onderwerp aan te kaarten.

Schermafbeelding 2020 11 16 Om 10 59 39

Dorianne neemt de jongeren mee doorheen de geschiedenis. Om dynamiek te creëren, wisselen we dit af met enkele actuele dilemma’s. Deze bevatten onderwerpen die vandaag ook nog relevant kunnen zijn. 

Bijvoorbeeld: zou jij eten stelen om te overleven? De leerlingen krijgen enkele minuten om te debatteren en gaan dan verder. Op die manier kunnen de studenten zich makkelijker voorstellen wat voor een tijd dat vroeger was. 

Deel dit artikel
loading...