Weet je nog? De straten die overhoop lagen. Gebakken lucht voedde de magen. Hoeveel dagen we wel niet hebben gewacht. Weet je nog? Vrijheid is geen zekerheid. Nu Antwerpen 76 jaar bevrijd is, vroeg de stad DIFT om een video te maken over de bevrijding en vrijheid.
Antwerpen Herdenkt: 76 jaar bevrijding.
Op vrijdag 4 september 2020 herdacht Stad Antwerpen 76 jaar bevrijding. Op die bewuste dag in 1944 stonden de geallieerden aan de stadspoorten, klaar om de bezetter na vier jaar voorgoed te verjagen. Al snel brak het feest onder de bevolking los. De Antwerpenaren stormden juichend naar buiten en gaven de soldaten een warm onthaal.
Altijd vrij. Nooit vanzelfsprekend.
Antwerpen was vrij, maar ook weer niet. Na de vreugde heerste er meteen woede tegenover de vermoede collaborateurs, brak de strijd om de haven los en was er verdriet om vrienden en familie die nog steeds gevangen zaten in buitenlandse kampen. Pas op 8 mei 1945 (het einde van WOII in Europa) konden alle Antwerpenaren echte vrijheid vieren.
Om de herdenking van deze cruciale dag in ere te houden en het belang van vrijheid en mensenrechten te onderstrepen, richtte Stad Antwerpen ‘Antwerpen Herdenkt’ op. Naast een app met o.a. interactieve stadswandelingen (over bv. de V-bommen en de Jodenvervolging) en een uitgebreide website met historiek en getuigenissen, organiseert Antwerpen Herdenkt ook jaarlijks de bevrijdingsfeesten. Maar in 2020 zette het coronavirus de fysieke feesten on hold.
Contrast
Daarom daagde de stad DIFT - als communicatiebureau van Antwerpen- uit om ter vervanging van die bevrijdingsfeesten een video te creëren waarin we de verschillende facetten van de bevrijding uit de doeken doen (vreugde, woede, strijd en verdriet) en aandacht besteden aan het begrip en het belang van vrijheid. Of hoe we dat vaak als vanzelfsprekend zien, terwijl dat niet zo is.
Weet je nog? De opluchting na de oorlog. Het lijkt een verhaal van ver weg maar het gebeurde gewoon hier.
Om die vrijheid letterlijk en figuurlijk in the picture te zetten, kozen we ervoor om te werken met contrast. Tussen vroeger en nu, in woord en beeld. Aan de hand van split screens plaatsten we hedendaagse beelden, waar vrijheid en vrede gesymboliseerd worden door blauwe lucht en een vlieger, tegenover confronterende archiefbeelden. Daarnaast vulden we de historische vertelling aan met een hedendaagse interpretatie in spoken word. Het resultaat is een minidocumentaire die velen niet onberoerd laat.
Bekijk de video hier:
Team
- Creatief concept DIFT
- Productie & project management DIFT
- Research archiefbeelden DIFT
- Scenario DIFT en Thomas Smolders
- Regie Jochen Decostere
- Camera Jens Vanysacker
- Spoken Word Hind Eljadid (tekst), Jesse Maes (muziek)
- Voice-overs Studio Helsinki
