DIFT - De Krook

CONCEPT • WAYFINDING

Jouw weg vinden in De Krook? Dat gaat nu duizend keer makkelijker dankzij de nieuwe bewegwijzering van DIFT! Het klinkt als een enthousiast ingesproken, ietwat foute, reclame, maar achter onze creatie zit wel degelijk een strak plan. 

Zorgen voor een aangename customer journey, dat was ons doel. Een open huis als De Krook moet elke bezoeker een warm welkom heten. Toegankelijkheid, positiviteit en een overzichtelijke structuur waren dan ook key in ons ontwerp.

Vormelijk lieten we ons inspireren door de typerende strakke architecturale lijnen van het gebouw. Met het gebouw als canvas, lieten we onze creativiteit los op de wayfinding, zowel binnen als buiten.

De-Krook_DIFT_Signalisatie_Gent_Bibliotheek_Welkom_Raam_Bestickering_2.jpg#asset:3417

Boeken, werken, ontmoeten en innoveren

De Krook is dé inspiratieplek voor kennis, cultuur en innovatie. Mensen komen er om boeken te lezen, te ontlenen of terug te brengen, om te werken, te vergaderen, te ontmoeten of innoverende technologieën te ontwikkelen bij iMec of de UGent. De vijf bestemmingen rond boeken, ontmoeten, werken en innovatie, vormen de basis van de signalisatie. Zo dient ze niet alleen als overzicht in het gebouw zelf, maar ook als tool om de functies van De Krook expliciet te verduidelijken en het bezoek te faciliteren.

De Krook Bibliotheek Iconen Signalisatie Dift

Werken in niveaus

Om een functioneel overzicht te creëren, namen we de verdiepingen als belangrijkste oriëntatiepunt. Weerkerende grote cijfers zetten meteen de tone of voice van de signalisatie: toegankelijk, open en positief.

Het juiste type bestemming vormde het tweede oriëntatiepunt. Om het makkelijk te maken voor het oog, werkten we hier aan de hand van iconografie. Vijf herkenbare iconen representeren de vijf centrale functies van De Krook. Zo vind je snel je weg naar de bib, de juiste zaal, diensten, partners of het Krookcafé.

De-Krook_DIFT_Signalisatie_Gent_Bibliotheek_Niveau_Lift_Bestickering.jpg#asset:3431

De-Krook_DIFT_Signalisatie_Gent_Bibliotheek_Niveau_Index_Ingang_Bestickering_2.jpg#asset:3434

Dat De Krook een grote speler is in het veld van innovatieve media en technologieën, neemt niet weg dat de hoofdactiviteit van de bibliotheek rond boeken draait. De bezoekers vinden nu vlotjes de weg naar de infobalie, vinden snel het juiste boek en weten de weg naar de uitleendienst zonder problemen te vinden.

Het zalen icoon omhelst de gemeenschappelijke functie tussen werken en ontmoeten en staat symbool voor alle zalen en de Trap van Steen en Wolken.

De Krook herbergt verschillende organisaties, denktanks en andere initiatieven, zoals oa. UGent en imec. Deze Krookbewoners hebben elk hun plek in het gebouw en nu ook een eigen icoon.

In het Krookcafé komen lezen, ontmoeten en werken samen met een kop koffie, stukje taart of lunch.

Of je nu komt voor de boeken, het werk of voor een ontmoeting, je moet natuurlijk de precieze ruimte weten te vinden. Na het niveau en het type bestemming, leidt het detailniveau je naar de concrete ruimte. Om duidelijkheid en toegankelijkheid te bewaken, voegden we deze typografisch toe bij het gepaste icoon.

Ons lettertype is weloverwogen: de hoekige lettertekens sluiten aan bij de architectuur van De Krook en bevorderen de leesbaarheid. Een moderne twist op een klassieke bewegwijzering, die voor iedereen helder en leesbaar is.

Tot slot ontwierpen we op maat gemaakte praktische pictogrammen voor alle richtingaanduidingen en nutsvoorzieningen. Hun verkleinde weergave zorgt voor een duidelijk onderscheid met de iconen van de bestemmingen.

De-Krook_DIFT_Signalisatie_Gent_Bibliotheek_Trap_Lettering_Bestickering.jpg#asset:3440

Aan de hand van deze strategisch wayfinding zorgde DIFT voor een signalisatie die leesbaar, helder, aangenaam en duidend is. Vanaf nu mág je gewoon niet meer verloren lopen!

Team

  • Productie en plaatsing Replica4u
Dift Profielen Fien

Meer weten

Als je meer informatie wilt over dit project, kan je steeds terecht bij Fien

Wil je ook samenwerken?

Heb jij ook een project voor ons? Mail dan naar Linda.