arrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcheckclipboardclosediftCombined Shapegluegoogle-plusinstagramlinkedinmailmenuselectarrow-leftarrow-righttwitteryoutube

DIFT - dS Solidariteitsprijs

Huisje, tuintje, bommetje

We hebben het bij DIFT wel voor wat activisme. Vorig jaar dongen we samen met twee organisaties al mee naar de Ds Solidariteitsprijs. Dit jaar doen we het samen met vluchtelingenwerk Vlaanderen met het campagnebeeld: Huisje Tuintje Bommetje.

Het is die ene keer per jaar dat we als creatieve ‘kleine’ studio mogen meespelen met de grote jongens.

Vluchtelingenwerk-Vlaanderen_dSSolidariteitsprijs_DIFT.jpg#asset:2197

Als vluchteling laat je vooral je thuis achter, eerder dan materiële dingen. Dit beeld, dat zowel het spelen van een kind als de tragiek waar veel vluchtelingen mee in contact komen toont, drukt dat uit. Samen resulteert dat in een hardheid, waarmee we je in enkele seconden bij de strot willen pakken.

dSSolidariteitsprijs-VeganNetwork_DIFT.jpg#asset:2196

Vorig jaar stonden we met twee advertenties in De Standaard. ‘Vegan food, not exactly roquette science’ (voor The Vegan Network) speelde met zowel beeld als taal. De groenten aten we achteraf met zijn allen op. The Vegan Network is trouwens een project ter promotie van plantaardig eten dat binnen ons bureau ontstond.

Maar we schoffeerden vorig jaar ook een aantal mensen met ‘Je bent een kalf als je melk drinkt’. Deze campagne voor EVA, die een jaar later nog een pak meer relevantie blijkt te hebben (herinner je je de beelden van de slachthuizen of de fipronilcrisis nog?) werd toen door het JEP verboden wegens discriminerend en onnodig beledigend taalgebruik.

Het is een jaarlijks proces bij DIFT: welke thema’s raken ons en voor wie halen we onze ideeën uit de kast. We noemen dat ons creatief activisme. Sinds een paar maanden maken we ook een podcast over dat soort activisme binnen andere organisaties en bedrijven. Dit beluister je op We Are Activists

dSSolidariteitsprijs-EVA_DIFT.jpg#asset:2195

Team

  • Photography & styling Studio Woot Woot, Annelien Debusschere