DIFT - Vooruit

CONCEPT • STRATEGY • UI DESIGN

Meer dan honderd jaar geschiedenis in een levendige onthaalruimte. Daar mochten we van Vooruit volledig ons ding mee doen. En DIFT doet toevallig niks liever. Onder de noemer ‘Verken Vooruit’ stellen we voor: Timewalker.

Vooruit_Tijdlijn_intro.jpg#asset:3937

Wat een idee

De geschiedenis van Vooruit is zo veelzijdig dat je haar niet in één beeld kunt vastleggen. De Timewalker die je nu de onthaalruimte ziet, speelt net daarop in. Aan de hand van drie verschillende thema’s schuif je zelf de geschiedenis vooruit en kies je wat je wilt te weten komen en zien: ontdek het monument Vooruit, het engagement van de organisatie of de kunstenaars die erin gewerkt, gecreëerd en getoond hebben. 

Franky Devos, algemeen coördinator van Vooruit, legt even uit waarom de Timewalker er moest komen, hoe het werkt en vertelt je zijn favoriete ontdekking uit meer dan honderd jaar Vooruit. We wilden wel tot daar gaan, maar we hebben hem gewoon gebeld. Da’s veiliger.

FrankyDevos_Vooruit_DIFT.png#asset:3942

“Timewalker vertelt jouw eigen geschiedenis. Het neemt je mee terug in de tijd naar jouw eerste 10 Days Off tijdens de Gentse Feesten, je eerste lief dat je hier hebt opgedaan of die ene merkwaardige theatervoorstelling. Vooruit zit verankerd in ieders persoonlijk leven.”

Honderd jaar archief digitaliseren

De Timewalker is een technisch hoogstandje. Wij tekenden voor het concept en het UX -en interface design, maar zonder onze partner Ocular was je nu niet door die verhalen aan ‘t wandelen. 

Ook Kristin Verboven en Paule Verbruggen van Amsab waren van onschatbare waarde: zij doken onvermoeid in 't archief. 

Kristin Verboven heeft jarenlange ervaring als producent Cultuur bij VRT en die kwam van pas. Want ja, meer dan honderd jaar archiefmateriaal, dat is wel veel, hè?

Is dit de toekomst van cultureel erfgoed ontsluiten? Paule Verbruggen, adjunct-directeur van Amsab (Instituut voor Sociale Geschiedenis) denkt van wel: “De hele archivatiewereld springt momenteel op de kar van de digitalisering. Enerzijds omdat meer en meer archiefmateriaal al digitaal is. Simpel voorbeeld: mensen schrijven geen brieven meer, alles gaat via e-mail. 

Anderzijds omdat het naar buiten brengen van een collectie is veranderd. Vroeger deden we dat via tentoonstellingen, maar dat kost kweet niet hoeveel geld en we hebben er de ruimte niet voor. Wij maken meer en meer gebruik van digital storytelling, waarmee je ineens ook een veel groter publiek bereikt. Al lijkt het me wel ideaal dat de fysieke en de digitale vorm van archiefmateriaal gecombineerd blijven.

Vooruit_Tijdlijn_eergisteren.jpg#asset:3934

Ook dit nog: met de knop ‘(eer)gisteren bij Vooruit’ vul jij zelf het archief aan. Post jouw herinnering aan Vooruit op sociale media met #vooruit en dan verschijnt jouw post op onze Timewalker. 

Kom naar Vooruit en beleef nog meer waar dit huis voor staat. Tot daar! 

Team

  • Hardware & Software Ocular
  • Redactie Kristin Verboven, Paule Verbruggen (Amsab)
Dift Profielen Fien

Meer weten

Als je meer informatie wilt over dit project, kan je steeds terecht bij Fien

Wil je ook samenwerken?

Heb jij ook een project voor ons? Mail dan naar Linda.