Antwerpen Herdenkt

Altijd vrij. Nooit vanzelfsprekend.

Weet je nog? De straten die overhoop lagen. Gebakken lucht voedde de magen. Hoeveel dagen we wel niet hebben gewacht. Weet je nog? Vrijheid is geen zekerheid. Nu Antwerpen 76 jaar bevrijd is, vroeg de stad DIFT om een video te maken over de bevrijding en vrijheid.

76 jaar bevrijding

Op vrijdag 4 september 2020 herdacht Stad Antwerpen 76 jaar bevrijding. Op die bewuste dag in 1944 stonden de geallieerden aan de stadspoorten, klaar om de bezetter na vier jaar voorgoed te verjagen. Al snel brak het feest onder de bevolking los. De Antwerpenaren stormden juichend naar buiten en gaven de soldaten een warm onthaal.

Contrast

Om de herdenking van deze cruciale dag in ere te houden en het belang van vrijheid en mensenrechten te onderstrepen, richtte Stad Antwerpen ‘Antwerpen Herdenkt’ op. Maar in 2020 zette het coronavirus de fysieke feesten on hold. Daarom daagde de stad DIFT uit om ter vervanging van die bevrijdingsfeesten een video te creëren waarin we de verschillende facetten van de bevrijding uit de doeken doen (vreugde, woede, strijd en verdriet) en aandacht besteden aan het begrip en het belang van vrijheid. Of hoe we dat vaak als vanzelfsprekend zien, terwijl dat niet zo is.

Om die vrijheid letterlijk en figuurlijk in the picture te zetten, kozen we ervoor om te werken met contrast. Tussen vroeger en nu, in woord en beeld. Aan de hand van split screens plaatsten we hedendaagse beelden, waar vrijheid en vrede gesymboliseerd worden door blauwe lucht en een vlieger, tegenover confronterende archiefbeelden. Daarnaast vulden we de historische vertelling aan met een hedendaagse interpretatie in spoken word. Het resultaat is een minidocumentaire die weinigen onberoerd laat.

Teaser video

Naast de lange versie maakten we ook een tweede variant voor sociale media, die mensen moet triggeren om de volledige documentaire te bekijken.

Partners

Camera
Jens Vanysacker
Voice-over
Karel Tuytschaever
Regie en montage
Jochen Decostere
Spoken word
Hind Eljadid
Laat ons weten hoe we jou kunnen helpen
Contact