Met gewoon al nadenken over dingen kom je al een heel eind ver

5 november 2020 . 3 min read

Dit jaar krijgen we van KliQ Works het Inclusief Initiatief in de categorie kleine bedrijven voor ons initiatief Take us to the backroom. Het Inclusief Initiatief vervangt de Most Inclusive Employer Award. Het event kon echter, om bekende redenen, niet plaatsvinden. 

Take us to the backroom zou normaal gezien hebben plaatsgevonden tijdens de Biënnale INTERIEUR Kortrijk 2020. Het project zet inclusiviteit binnen design centraal en roept designers op om hun creatieve interpretatie te tonen van een van deze vijf thema’s: etniciteit, gender, queerness, religie en lichaam (fysieke beperking, lichaamstypes).

Een van de ontwerpers met wie we gingen samenwerken, is een Nederlandse ontwerper die darkrooms maakt. “Darkrooms,” horen we je al denken, “yeah right Yves & Bert.” Maar als je ziet met welke tamtam het design van business class lounges of nieuwe luxewinkels aangekondigd worden, dan verdienen darkrooms ook die aandacht. De inrichting moet hygiënisch zijn, tegen een stootje kunnen - pun intended - en mensen gaan ernaartoe om plezier te hebben: dan mag het er toch ook goed uitzien? 

Take us to the backroom zou een aparte plek op de Biënnale krijgen; een echte backroom. Daarmee benadrukken we ook nog eens de realiteit: design wordt vaak voor een heel gemiddelde groep gemaakt, en minderheden vallen daarbuiten. Door dat in de verf te zetten, wilden we de bezoekers laten nadenken over hun visie op inclusiviteit. 

-

Bovendien is het project voor ons een vorm van creatief activisme. Dat kan je al realiseren door kleine stappen te zetten, bijvoorbeeld door inclusief taalgebruik te gebruiken zoals ‘buur’ in plaats van ‘buurman’ of ‘buurvrouw’. Of door gewoon ook even naar die backroom te gaan, via onze Instragram-filter in jouw stories. 

We kregen dus van KliQ Works het Inclusief Initiatief omdat we over al die dingen nadenken. Lees zeker ook het interview over waar wij bij DIFT nog in kunnen groeien: op dit moment zijn we bijvoorbeeld een volledig blank agency. Iets om bij stil te staan dus. Denk jij in de toekomst mee? 

Over KliQ Works

KliQ is het vormings- en begeleidingscentrum van çavaria dat zich inzet voor het welzijn, gelijke rechten en gelijke kansen van holebi’s, transgender en intersekse personen. KliQ streeft naar een solidaire en inclusieve samenleving met een brede kijk op seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie en sekse-kenmerken.  

Deel dit artikel
loading...