DIFT - Showing The Blue Sky Studio

Wat als de stad ons gezonder kan maken? Of wat als het ziekenhuis wordt opgedeeld in voor iedereen bereikbare en superefficiënte gezondheidshubs? En welke rol speelt technologie in gezondheidszorg van de toekomst? Het afgelopen jaar bogen wetenschappers uit de Design Sciences Hub zich vanuit hun Blue Sky Studio over al die vragen. Design wie?

De ‘Design Sciences Hub’ is een research-, design- en innovatiehub in Antwerpen. Zij brengen beleidsmakers, eindconsumenten, business-partners en onderzoekers samen om enkele van de grootste stedelijke vraagstukken van deze tijd op te lossen. Elk jaar buigen ze zich over een nieuw topic vanuit hun Blue Sky Studio en gaan ze aan de slag om 'wicked solutions for wicked problems' te bedenken. Die ideeën ontwikkelen en ontwerpen ze verder tot toekomstige scenario’s en oplossingen voor de huidige uitdaging. Zo bouwen ze mee aan de stad van de toekomst. Een gelaagde opdracht dus, waar wij maar al te graag onze tanden in zetten. 

Het jaar 2020 draaide voor The Blue Sky Studio volledig rond de toekomst van gezondheidszorg - hoe kon het ook anders met de pandemie. Veel denkwerk en brainstorms later werd de expo ‘Future Urban Health’ uit de grond gestampt. Een virtuele tentoonstelling waar alle design solutions en scenario’s in samengebracht werden en waar jij als bezoeker versteld kan staan van de mogelijkheden in de toekomst. 

20210202_FUH_INVITE_IG-post-1.png#asset:4488


20210408_SBSS_Fotografie_Reader_01_45.jpg#asset:4536


Genoeg materiaal om tentoon te stellen, maar het oog wil natuurlijk ook wat. Dat is waar DIFT in the picture komt. We kregen de briefing om de grafische vormgeving te doen van alle communicatie rond de tentoonstelling. We kozen daarbij voor een felgekleurde branding die vormelijk geïnspireerd is op de verpakking van medicijnen uit de jaren 70. De strakke, eenvoudige vormen zijn tevens een representatie van het dynamische gegeven van 'de stad'. De stad groeit, de stad vergroot. Dit gegeven brengen we in beeld door de dynamische typografie, de repetitie en de composities die het blad vullen net zoals de mensen dat in de stad doen.

Naast de grafiek voor de dragers en social media mochten we ook de scenografie van de virtuele expo uitwerken. De patronen die we daar gebruiken zijn geïnspireerd door de visuele cultuur in het stadsbeeld: wegmarkeringen, signalisatie, billboards en meer worden hier weergegeven in een gestyleerde, minimalistische grafische benadering.

We ontwikkelden voor hen ook een reader die je stap voor stap door het hele museum neemt. Een digitale gids, zeg maar, die je vertelt over de werken die er tentoongesteld worden. We maakten voor hen ook een introductievideo om de 'Blue Sky Studio' en de virtuele expo visueel toe te lichten. Als kers op de taart zetten we het innovatietraject grafisch om in een (wetenschappelijke) publicatie.

Ben je benieuwd naar het resultaat?

Bezoek dan zeker de virtuele expo ‘Future Urban Health’.

Meerweten Linda

Meer weten

Als je meer informatie wilt over dit project, kan je steeds terecht bij Linda

Wil je ook samenwerken?

Heb jij ook een project voor ons? Mail dan naar Linda.